Talo P

RAKENNUSPAIKKA
Aitolahti on vanha maatalousvaltainen kylä Tampereen kyljessä, missä kaikki vanhat rakennukset ovat hirsitaloja. Vaatimattomia, mutta ilmeikkäitä. Ne antavat koko kylälle identiteetin, johon tämäkin rakennus liittyy. Loivasti järveä kohti viettävältä tontilta aukeaa saaren ja niemen välistä näköala järven selälle. Silmä etsii tämän ulapan aina. Siksi talokin kääntyy katsomaan sitä. Käännös ankkuroi rakennuksen maisemaansa. Jotta uuden ja tontilla olevan vanhemman rakennuksen kulma ei näyttäisi mielivaltaiselta, muodostaa uusi ulkorakennus nivelen näiden kahden rakennuksen välille.

PAIKKA

Aitolahti, Tampere

suunnittelu ja toteutus

2014 - 2019

pinta-ala

100 m² (asuinrakennus)
22 m² (ulkorakennus)

asiakas

yksityinen

valokuvat

Juha Päätalo

MUOTO JA RAKENNE
Rakennuksen muoto on tutkielma kultaisen leikkauksen käytöstä suunnittelussa. Asuinrakennuksen pohjan muodostaa kolme neliötä, joista jokainen on jaettu päätilaan ja palvelevaan tilaan kultaisen leikkauksen suhteessa siten, että suurempi ala kuuluu päätilalle ja pienempi palvelevalle tilalle. Kukin päätila aukeaa yhdeltä sivultaan kokonaan maisemaan. Olohuoneen ala jaetaan päätilaksi kahteen suuntaan. Ulkorakennus on täsmälleen yhden päätilan kokoinen.

MATERIAALIT
Hirsiseinää ei käsitellä, se muuttuu aikojen kuluessa harmaaksi. Sisällä kuusen väri säilyy pidempään, se ei tummu samalla tavalla kuin mänty, vaan muuttuu hunajan väriseksi. Talon päätilojen lattiamateriaali on savi, omalta tontilta kaivettu, juntattu lattiaksi, tasoitettu ja lopuksi käsitelty vahalla kestämään likaa ja kosteutta. Se luo talolle vahvan identiteetin. Myös lattialämmitysputket ovat savikerroksessa. Savilattian silkkimäinen pinta aaltoilee aavistuksen verran jalan alla muistuttaen käsityöstä. Sisäkatot ovat käsittelemätöntä pihtakuusta, jotka on kaadettu aivan rakennuspaikan läheisyydestä, samalta paikalta kuin terasseihin käytetyt lehtikuuset. Huonekalut ovat pääosin suomalaista koivua.